VREDESBEIAARD

Vanaf 11 november weerklinken er opnieuw klokken van een beiaard in de Leuvense norbertijnenabdij van Park.

blijf niet staren naar de hemel!
zet mijn liefdewerk op aarde door!
‘k zal je kracht en wijsheid geven
om te stappen in mijn spoor!
door jouw handen en jouw voeten
bouw je zo mijn vrede uit.
breng aan iedereen mijn groeten
als straks weer de beiaard luidt!
laat het weer een hoogdag worden
waar we samen godsvolk zijn,
elkaar stuttend waar we kunnen
zorgen dragend, helend pijn!

 

Op maandag 10 september arriveren de 40 klokken van de nieuwe Vredesbeiaard van de abdij van Park in Leuven. Na hun aankomst kunnen belangstellenden op dinsdag 11 en woensdag 12 september de klokken van dichtbij komen bekijken. In de vroege ochtend van donderdag 13 september worden ze daarna naar boven in de abdijkerktoren gehesen.

Klokken nieuwe Vredesbeiaard

Benieuwd naar hoe de nieuwe Vredesbeiaard klinkt? Je ontdekt het op 11 november.

Geplaatst door Stad Leuven op Donderdag 27 september 2018

De norbertijnenabdij van Park in de groene rand van Leuven, een van de best bewaarde abdijen van West-Europa, had vroeger al een beiaard. In de toren van de abdijkerk hingen sinds 1730 veertig klokken, gegoten door de Amsterdamse stadsklokkengieterij van Claes Noorden en Jan Albert de Grave. De beiaard verhuisde eind 18de eeuw naar de Sint-Pieterskerk in het centrum van de stad Leuven. Maar tijdens de beruchte Brand van Leuven in de nacht van 25 op 26 augustus 1914, toen ook meer dan 240 Leuvense burgers het leven lieten, gingen de klokken met een aanzienlijk deel van het stadspatrimonium in de vlammen op.

Verzoening

In 2014, exact 100 jaar na datum, ontdekte de stadsarchivaris van de Duitse stad Neuss dat twee detachementen reservisten uit zijn stad destijds mee voor die tragedie verantwoordelijk waren. Op 24 augustus 2016 tekenden de burgemeesters en cultuurschepenen van beide steden een cultureel samenwerkingsverband. Tegen de achtergrond van de vele conflicten wereldwijd, als signaal tegen extremisme en onverdraagzaamheid en als uitdrukking van het verlangen naar vrede en samenhorigheid groeide de idee voor de plaatsing van de vredesbeiaard. Die zal net als vroeger 40 klokken tellen, met een totaal gewicht van 9.500 kilogram. In 2016 werd het project gelanceerd om met sponsoring en steun allerhande 500.000 euro samen te brengen. Met de plaatsing van de beiaard stellen de steden Leuven en de Duitse de stad Neuss, destijds aartsvijanden tijdens de Eerste Wereldoorlog, samen een krachtig teken van verzoening. Beide steden geven trouwens ook hun naam aan de twee zwaarste klokken.

Herdenking van 100 jaar WO I

Op 11 november 2018, de dag waarop honderd jaar eerder na WO I alle klokken van België, Frankrijk en Engeland werden geluid om de herwonnen vrede, worden de klokken van de nieuwe beiaard van de Parkabdij ingespeeld. Het is dan ook bijna tweehonderd jaar geleden dat er nog beiaardklanken weerklonken op de site van de abdij. Het is de bedoeling om in de toekomst alvast regelmatig gastbeiaardiers uit Duitsland en andere landen voor concerten naar de abdij uit te nodigen.

 

-Een historisch moment aan Abdij van Park in Heverlee gisterochtend, want daar zijn de 40 klokken voor de Vredesbeiaard gearriveerd.

De 40 klokken, gegoten door de klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts in het Nederlandse Asten, zijn replica’s van de oorspronkelijke klokken van de beiaard die tijdens WO I verwoest werd door Duitse troepen uit de stad Neuss. Na een fondsenwerving in Leuven en Neuss kon de bijzondere reconstructie worden gerealiseerd.

“Het geld, 540.000 euro, komt van 333 schenkers”, zegt schepen Denise Vandevoort (SP.A). “De twee grootste klokken werden gefinancierd door de steden Leuven en Neuss. De Petrusklok van Leuven is met haar 2,132 ton het zwaarst. De lichtste klok is van de Leuvense Vredesbeweging en weegt 6,6 kg. Voor alle klokken samen gaat het om 10,6 ton aan brons.”

Gisteravond werden de klokken gezegend in het bijzijn van veel schenkers. Vandaag en morgen kunnen geïnteresseerde Leuvenaars en Leuvense scholen tussen de klokken wandelen op het binnenplein van de abdij. Zo kan iedereen de rijke versiering van nabij bewonderen. Voor de scholen is er een speciaal programma: de leerlingen zullen persoonlijke vredesboodschappen neerschrijven op kleine klokjes die in een vredesboom gehangen worden. Donderdag worden de klokken in de toren gehesen. (hsb)

 

Foto’s inwijding van de beiaard :  10 september 2018

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/09/10/opnieuw-klokken-in-abdij-van-park/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *