Heiligen

Kerk viert bekende en onbekende heiligen

De katholieke Kerk heeft meer dan 6.600 heiligen en zaligen. Mensen worden pas officieel heilig na een lange procedure.

De kerk herdenkt kleine en grote heiligen © Archief KerkNetDe kerk herdenkt kleine en grote heiligen © Archief KerkNet

Op Allerheiligen herinnert de katholieke Kerk aan alle bekende en onbekende heiligen. Tegelijk is de dag een oproep voor alle christenen om werk te maken van hun roeping tot heiligheid. Heiligen worden officieel heilig verklaard na een lange procedure. Daarmee wordt erkend dat zij geestelijk en op menselijk vlak een voorbeeld zijn, dat zij mogen vereerd worden en dat zij op een altaar geplaatst worden of in kerken vertegenwoordigd worden door beelden of schilderijen. Meestal worden ze gevierd op de dag van hun dood.

De oorsprong van het feest van Allerheiligen gaat terug tot de eerste eeuwen van het christendom.

Momenteel telt de katholieke Kerk mnstens 6.650 heiligen en zaligen en bijkomend nog eens 7.400 martelaars die omwille van hun geloof werden vermoord. Bovendien blijft hun aantal ook bij paus Franciscus voortdurend toenemen, met op 4 september van dit jaar nog de heiligverklaring van Moeder Teresa (1910-1997).

Paus Franciscus heeft het met de heiligverklaring van Antonio Primaldo en 800 metgezellen het record van de canonisering van de grootste groep heiligen. De recordhouder van het aantal heiligenverklaringen blijft Joannes Paulus II. Hij heeft tijdens zijn pontificaat 482 mensen heilig verklaard.

http://www.heiligen.net/index.php